Zdravá zámena
Nízky obsah tuku neznamená, že jedlo je zdravé.
Nízkotučné diéty už dávno vyšli z módy a ukazuje sa, že nízkotučná strava, ktorú propagujú mnohé výživové odporúčania nie je to správne.
Naopak omnoho dôležitejšie je vybrať si správne zdroje tukov. Zatiaľ stále vedú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe svojím protizápalovým účinkom. Početné dlhodobé štúdie naznačujú, že toto odporúčanie na produkty s nízkym obsahom tuku nefungujú ani pri chudnutí, ani pri prevencii chorôb.
Navyše tento trend viedol k množstvu nových, spracovaných potravín s nízkym obsahom tuku. Keďže však potraviny bez tuku majú tendenciu chutiť horšie, výrobcovia namiesto nich pridávajú cukor a iné prídavné látky.
Potraviny, ktoré sú prirodzene nízkotučné – ako napríklad ovocie a zelenina – sú skvelé, ale spracované potraviny označené ako „nízkotučné“ sú zvyčajne plné nezdravých prísad.
Ak sa už chcete vyhnúť výrobkom s vyšším obsahom tuku, nezamieňajte ho za nízkotučný výrobok, ale skúste si nájsť prírodnú náhradu ako je napríklad avokádo, ktoré môžete používať namiesto masla