Inšpirujte sa tanierom zdravej výživy, ktorý uverejnila Harvardská Univerzita verejného zdravotníctva.
Väčšinu jedla z taniera tvorí zelenina a ovocie – ½ taniera.
Snažte sa o farebnosť a pestrosť a nezabudnite, že zemiaky sa na tanieri zdravej výživy nepočítajú medzi zeleninu, pretože majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Preferujte celozrnné výrobky – ¼ taniera.
Celé a neporušené zrná – celozrnná pšenica, jačmeň, quinoa, ovos, hnedá ryža a potraviny z nich vyrobené, ako sú celozrnné cestoviny, pretože majú miernejší vplyv na hladinu cukru v krvi a inzulínu v porovnaní s bielym chliebom, bielou ryžou a cestovinami.
Bielkoviny – ¼ taniera.
Ryby, hydina, fazuľa a orechy sú zdravými a všestrannými zdrojmi bielkovín – dajú sa miešať do šalátov a na tanieri sa dobre kombinujú so zeleninou. Obmedzte červené mäso a vyhýbajte sa spracovanému mäsu, ako je slanina a klobásy.
Zdravé rastlinné oleje – s mierou.
Vyberajte si zdravé rastlinné oleje, ako sú olivový, repkový, sójový, kukuričný, slnečnicový a iné. Vyhýbajte sa čiastočne hydrogenovaným olejom, ktoré obsahujú nezdravé transmastné kyseliny.
Nezabudnite, že nízkotučný neznamená “zdravý”.
Pite vodu, kávu alebo čaj.
Vynechajte sladké nápoje, obmedzte mlieko a mliečne výrobky na jednu až dve porcie denne a džús na malý pohár denne.
Hlavným posolstvom taniera zdravej výživy je zamerať sa na kvalitu stravy.
Copyright © 2011, Harvard University. Viac informácií o pyramíde zdravej výživy nájdete na stránke The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, www.thenutritionsource.org, a Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/