Preco sa stravovat zdravo | Baxline s.r.o. | Individualny vyzivovy program

Prečo sa stravovať zdravo

V závislosti od toho, s kým sa rozprávate, môže mať “zdravé stravovanie” rôzne podoby.

Zdá sa, že každý, vrátane zdravotníkov, wellness influencerov, priateľov a rodinných príslušníkov, má svoj názor na najzdravší spôsob stravovania.

Navyše články o výžive, ktoré čítate na internete, môžu byť svojimi protichodnými, často nepodloženými informáciami a pravidlami vyslovene mätúce. Ak sa jednoducho chcete stravovať zdravým spôsobom, ktorý vám vyhovuje, tak tieto protichodné informácie vašu situáciu neuľahčia.

Pravdou je, že zdravé stravovanie nemusí byť zložité. Je úplne možné stravovať sa tak, aby vaše telo malo potrebné živiny a zároveň  ste si pochutnali na potravinách, ktoré máte radi. Koniec koncov, jedlo si treba vychutnávať – nie sa ho báť, počítať, vážiť a sledovať.

Prečo je zdravé stravovanie dôležité?

Po prvé, jedlo je to, čo vám dodáva kalórie a živiny, ktoré vaše telo potrebuje na fungovanie. Ak je vaša strava chudobná na kalórie alebo na jednu či viac živín, vaše zdravie to môže poškodiť.
Podobne, ak jete príliš veľa kalórií, môže dôjsť k nárastu hmotnosti. Ľudia s obezitou majú výrazne zvýšené riziko ochorení, ako je cukrovka 2. typu, obštrukčné spánkové apnoe a ochorenia srdca, pečene a obličiek. (1) (2)

Okrem toho kvalita vašej stravy ovplyvňuje riziko ochorení, dĺžku života a duševné zdravie. Zatiaľ čo strava bohatá na vysoko-spracované potraviny sa spája so zvýšenou úmrtnosťou a vyšším rizikom ochorení, ako sú rakovina a srdcové choroby, strava pozostávajúca prevažne z celých, nutrične bohatých potravín sa spája s dlhšou životnosťou a ochranou pred chorobami. (3) (4) (5) (6)

A ktoré sú to tie nezdravé vysoko-spracované potraviny?

Patria sem potraviny, ktoré sa vyrábajú vysokým stupňom technologického spracovania. Väčšinou sú zložené z viac ako 5 ingrediencií, obsahujú prídavné látky, napodobňujúce prirodzené senzorické vlastnosti suroviny. Veľmi často obsahujú vysoký podiel cukru, soli, nekvalitných tukov (stužené tuky, bielkovinové hydrolyzáty, izolované sójové bielkoviny, glukózovo – fruktózový sirup, invertný cukor), farbivá, stabilizátory, arómy, zvýrazňovače chuti, konzervanty, emulgátory.

Na ich spracovanie sú používané technologické procesy ako predsmaženie, pufovanie, extrúzia. Pri výrobe týchto potravín sa pre lepší dojem a predajnosť pridávajú vyššie podiely bielkovín, vlákniny a zníženie obsahu tuku aby sa docielil marketingový ťah vyvolať u spotrebiteľa dojem zdravej potraviny.

Medzi tieto potraviny patria: polotovary, cukrovinky chipsy, čokoláda, instantné výrobky, slané pochutiny, sladené aj energetické nápoje, margaríny, trvanlivé pečivo, dopekané pečivá, hotové zmesi na torty a koláče, kuracie nugety a rybie prsty, zmrzlina, raňajkové cereálie, džemy, džúsy z koncentrátu, instantné kávy a čaje, sladené mliečne výrobky, tavené syry a iné.

Navyše, ak je vaša súčasná strava bohatá na vysoko-spracované potraviny a nápoje, ako sú rýchle občerstvenie, limonády a sladké cereálie, ale chudobná na plnohodnotné potraviny, ako sú zelenina, orechy a ryby, pravdepodobne neprijímate dostatok určitých živín, čo môže mať negatívny vplyv na vaše celkové zdravie. (7)

Na záver teda zostáva povedať, že zdravé stravovanie je dôležité z mnohých dôvodov, vrátane zásobovania organizmu energiou, získavania potrebných živín, znižovania rizika ochorení, zvyšovania dĺžky života a podpory optimálnej duševnej a fyzickej pohody.

Zdieľaj článok