L-Karnitín

L-karnitín je v tele syntetizovaný z aminokyselín lyzín a metionín. Bez ohľadu na to, aké sú vaše fitness ciele, či už strata tuku alebo získanie svalovej hmoty, vaše šance na úspech sa môžu pomocou l-karnitínu výrazne zvýšiť.

Je odporúčaný ako výborný prostriedok na chudnutie. Hlavná úloha L-karnitínu vo vašom tele zahŕňa zabezpečenie mitochondrických funkcií a produkciu energie. V bunkách pomáha transportovať mastné kyseliny do mitochondrií, kde sa následne premieňajú na energiu. Okolo 98 % karnitínu v tele sa nachádza vo svaloch, ale značná časť sa nachádza aj v krvi a v pečeni. (1)

Okrem L-karnitínu, ktorý si telo vyrába samo, môžete malé množstvo získať aj konzumáciou živočíšnych produktov, ako je mäso alebo ryby.

Vegáni alebo ľudia s určitými genetickými problémami nemusia byť schopní produkovať alebo získavať dostatočné množstvo. Preto je L-karnitín pre nich podmienečne nevyhnutnou živinou.(2)

FUNKCIE A ÚČINKY

Chudnutie

Budovanie svalovej hmoty

Zmiernenie bolesti svalov a rýchlejšie regenerácia

Srdcové ochorenia

Zlepšenie krvného obehu

Mužská neplodnosť

Cukrovka typu 2

Imunitný systém

Funkcie mozgu

Aké sú odporúčané denné dávky ?

Odporúčaná denná dávka l-karnitínu by sa mala pohybovať od 500 do 2000 miligramov.(3)

TERAPEUTICKÉ VYUŽITIE

Regenerácia: Môže zlepšiť regeneráciu pri cvičení

Zásobovanie svalov kyslíkom: Môže zvýšiť prísun kyslíka do svalov

Výdrž: Môže zvýšiť prietok krvi a produkciu oxidu dusnatého, čo pomáha oddialiť nepríjemné pocity a znížiť únavu

Bolesti svalov: Môže znížiť bolesť svalov po cvičení

Tvorba červených krviniek: Môže zvýšiť produkciu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do celého tela a svalov

Funkcia mozgu: L-karnitín môže byť prospešný pre funkciu mozgu.

Štúdie na ľuďoch naznačujú, že denné užívanie acetyl-L-karnitínu pomáha zvrátiť pokles mozgových funkcií spojený s Alzheimerovou chorobou a inými ochoreniami mozgu. (4)(5)(6)

V akých potravinách sa nachádza:

červené mäso (najmä jahňacie), mlieko a mliečne výrobky, ryby, hydina, pšenica, špargľa, avokádo, arašidové maslo, tempeh (sójový výrobok, ktorý sa vyrába fermentáciou sójových bôbov)

 

 

 

Zdieľaj článok