Dlhodobé pitie nadmerného množstva alkoholu môže spôsobiť hromadenie tuku v pečeni, čo je stav známy ako alkoholová choroba pečene.
V súčasnej modernej dobe sa však čoraz častejšie stretávame s javom, kedy sa tukové tkanivo hromadí v pečeni, aj ak pijete alkoholu málo alebo nepijete vôbec. Toto ochorenie je známe ako Nealkoholická tuková choroba pečene a závažné formy môžu viesť aj k cirhóze.
Hovoríme teda o ochorení Nealkoholická tuková choroba pečene alebo Nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD – Non Alcoholic Fatty Liver Disease).
Existujú niektoré faktory životného štýlu, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť diagnózy NAFLD.
Jedným z najväčších rizikových faktorov vzniku ochorenia je život s obezitou, cukrovka 2. typu a metabolický syndróm.
Ak máte diagnostikovaných viac ako jeden z týchto zdravotných problémov, vaše šance na vznik tohto ochorenia sa zvyšujú.
Medzi ďalšie rizikové faktory patria:
- vysoké hladiny triglyceridov
- vysoká hladina cholesterolu
- strava s vysokým obsahom fruktózy
- narušenie vášho mikrobiómu (čriev)
Zvyčajne ochorenie nemá žiadne príznaky. Diagnostikuje sa po tom, čo sa krvným testom zistí vyššia hladina pečeňových enzýmov, ako je normálne. Tento výsledok môže odhaliť štandardný krvný test.
Vysoké hladiny pečeňových enzýmov môžu naznačovať aj iné ochorenia pečene. Preto váš lekár bude musieť pred diagnostikovaním NAFLD vylúčiť iné ochorenia.
Ak vám potvrdia ochorenie NAFLD, váš lekár vám pravdepodobne odporučí niekoľko dôležitých zmien životného štýlu. Medzi ne patrí napr:
- zníženie hmotnosti (ak trpíte nadváhou alebo obezitou)
- konzumácia stravy bohatej na živiny, plnej zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov
- obmedzenie príjmu nezdravých tukov a nadbytočných cukrov
- zvýšenie fyzickej aktivity
- regulácia hladiny cholesterolu a glukózy v krvi
- vyhýbanie sa alkoholu
Tieto potraviny najviac podporujú prirodzenú detoxikáciu vašej pečene:
Artičoky – sú bohaté na dva extrémne silné antioxidanty, ktoré podporujú optimálnu funkciu pečene (cinnarín a silymarín),
Kurkuma – chráni pečeň pred toxínmi, pomáha pri jej obnove a zároveň zmierňuje škodlivé zápalové stavy v tele,
Ostropestrec mariánsky – obsahuje silymarín, jeden zo silných antioxidantov, ktorý priaznivo pôsobí na pečeň,
Púpava – je vedecky dokázané, že chráni pečeň pred toxínmi, zabraňuje stukovateniu pečene a pomáha odstraňovať toxíny z tela.
Pamätajte, že liečba stukovatenej pečene vždy začína zdravým životným štýlom. Dobrou správou je, že tie isté životné návyky, ktoré dokážu zvládnuť NAFLD, môžu pomôcť zvládnuť alebo zvrátiť aj iné zdravotné problémy, ako sú cukrovka 2. typu, vysoká hladina cholesterolu a metabolický syndróm.