Ako v lete nepribrať!

Leto môže byť obdobím, keď ľudia priberajú kvôli výberu potravín a množstvu spoločenských stretnutí.

Hlavnými vinníkmi sú vo väčšine prípadov grilované jedlá a zmrzlina, ako aj čipsy a iné pochutiny.

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, priberanie môže byť pravdepodobnejšie v lete ako v zime.

Organizmus počas horúcich dní míňa energiu vo zvýšenej miere na ochladzovanie, a preto by sme v lete nemali zabúdať na pravidelný stravovací režim, a zároveň si dať pozor na rôzne nástrahy leta.

Na jednej strane nás lákajú rôzne grilovačky a spoločenské udalosti a na tej druhej na nás číha hlad, keď sa vám v dôsledku horúčav nežiada jesť. Je prirodzené, že cez leto počas horúcich dní nemáte chuť na jedlo, je však veľkou chybou cez leto hladovať. Treba si rozdeliť jedlo do menších denných  porcií, aj keď hlad nepociťujete, pretože príliš veľké pauzy bez jedla sú horšie ako keď sa nárazovo prejete alebo zjete niečo zakázané.

Tu je návod, ako si udržať hmotnosť a hydratáciu tela aj počas horúcich dní:

Čerstvé produkty

Konzumujte veľké množstvo čerstvých produktov. Ovocie a zelenina sú ľahko stráviteľné a často majú vysoký obsah vody. Šaláty a iné jedlá bohaté na sezónne plodiny vám pomôžu udržať si pocit ľahkosti a hydratácie.

Medzi hydratačné potraviny patria:

melón

jahody

vývary a polievky

paradajky

paprika

kokosová voda

Mäso s nízkym obsahom tuku

Tuk vaše telo trávi dlhšie a obsahuje viac soli, čo môže vaše telo dodatočne zaťažiť. Konzumácia príliš veľkého množstva soli tiež zvyšuje riziko dehydratácie. Vyberajte si mäso v nízkotučnej verzii ako sú napríklad kuracie prsia.

Tipy na vhodné potraviny:

zelenina ako cuketa, brokolica, zelená listová zelenina, zeler a zelené fazuľky,

ľahké obilniny ako quinoa, biela ryža basmati a jačmeň,

ovocie ako hrozno, granátové jablká, kôstkovice, melóny a limetky,

koreniny a bylinky ako celý fenikel, koriander, vňať koriandra, kardamón, mäta, kurkuma, šťava z aloe.

Základom je pitný režim, vyhýbať sa väčšiemu množstvu alkoholu a mastným, slaným jedlám.

Zdieľaj článok